Hózilla 2016

Jelentjük, túléltük. Nemhogy bajunk nem esett, de még az áram se ment el. Igazából volt pár nyugis napunk, amikor semmi dolgunk nem volt azon kívül, hogy néztük a hóesést az ablakból, vagy követtük az eseményeket a neten, vagy mondjuk netflixeztünk. Azóta pedig szépen lassan (nagyon lassan) kezd visszaállni minden a megszokott kerékvágásba.

Vicces volt, mert a híradásokban már napokkal előbb történelminek mondták, meg az évszázad hóviharának, meg hasonlók… és persze tényleg nagy volt, és ritkán van ilyen, de azért nem példa nélküli, sőt, igazából egyre gyakoribb (lásd később). De hát Amerika már csak ilyen, a nagy dolgokat is szeretik még nagyobbra fújni. Már jó előre elindult a névadási verseny is: az egyik időjárásjelentő tévécsatorna (mert hogy itt ilyenek is vannak) elnevezte Jónásnak (Jonas), aztán jött egy másik időjós honlap a Hózilla névvel (Snowzilla – Godzilla szörny után), mert persze a Snowmageddon-t már elhasználták 2010-ben. Az én kedvencem viszont a “MakeWinterGreatAgain” volt, ami kábé annyit tesz, hogy “ATélÚjraNagyLesz” és önmagában nem tűnik viccesnek, ha az ember nem tudja, hogy ez igazából az egyik idióta elnökjelölt szlogenjére hajaz (MakeAmericaGreatAgain = AmerikátÚjraNaggyáTesszük). Az illetőt Donald Trumpnak hívják, és sokak számára ijesztően jól áll a közvélemény-kutatások szerint… De erről bővebben majd talán egy másik posztban.

Szóval már előre megvolt a jó nagy “hájp” (felhajtás), és ez egy elég vicces/kínos epizódot is eredményezett itt DC-ben még a nagy vihar előtt. Történt ugyanis, hogy szerdán is esett néhány centi hó a már napok óta tartó hideg miatt fagyott felszínre. Az előrejelzés ugyan említett valamit, hogy futó hózápor előfordulhat, de midenki annyira a pénteken érkező nagy hó-apokalipszisre koncentrált, hogy ez valahogy elsikkadt. Nemcsak a köznép, de a hivatalos szervek sem készültek rá, nem kezelték előre az utakat. És ebből az lett, hogy pont a délutáni/esti csúcsforgalom idejére az a tényleg nem túl sok hó tükörjéggé fagyott az utakon, és gigadugókat okozott szerte a városban. Az sem segített, hogy ez volt az első említést érdemlő havazás ezen a télen, így az autósokat is viszonylag felkészületlenül érte. Utólag még a polgármesterasszony is bocsánatot kért érte. Hja, ezek a béna amcsik, bezzeg mi Budapesten sokkal profibban szoktuk kezelni a szezon első pár centis havazását, nemde? 🙂

És ha már hasonlítgatás: engem meglepett, hogy már a hóvihar előtt, még csütörtökön bejelentették, hogy a tömeg közösségi közlekedést úgy cakkumpakk beszüntetik a hétvégére. Se metró, se busz, se semmi, egész hétvégén (pedig vasárnapra már napsütést jósoltak). Amúgy ez bölcs döntésnek bizonyult, tekintve, hogy a metróhálózat egy jó része nem alagútban megy. De azért eszembe jutott, hogy vajon mi lenne, ha Pesten két teljes napra leállna minden közösségi közlekedés. Hááát…

Szóval péntek délután kezdett el esni. Minket már elvileg délben hazaküldtek az NIH-ből (fél kettőkor tényleg el is jöttem, akkor már szállingózott), aztán I is hazaért nem sokkal később. Aztán vasárnapig tényleg csak ablakon kibámulás, tévézés és internet volt műsoron. Leszámítva azt a 10 percet, amire kimerészkedtünk, akkor készült ez a videó (jelszó: ho):

hózilla 2016 from Tóth Dániel on Vimeo.

.

A központi kérdés persze végig az volt, hogy hol hány incs hó fog esni. Az előrejelzések elég nagy összhangban állították, hogy DC környékén fog a legtöbb esni, és ez nagyjából be is igazolódott, bár nem pont DC-ben, hanem tőle északra és nyugatra. Az viszont, hogy New Yorkban mennyi fog esni, egész sokáig bizonytalan volt. Az időjósok láthatóan óvatosak voltak, ugyanis a legutóbbi nagyobb viharnál, még az előző télen, egy kivétellel mindenki nagyon sok havat jósolt New Yorknak, aminek végül csak a töredéke esett. Hát most pont fordítva volt: aki New Yorkban péntek este túl korán feküdt le, az szombat reggel nagyon meglepődhetett, mert már addigra elég sok esett, és végül a Central Park 26,8 inccsel (68 cm) be is előzte DC-t, ahol megállt 2 láb (ami ugyebár 24 incs, vagy 61 cm) környékén. Itt egy jó kis térkép arról, hogy hol mennyi esett:

snowzilla
Hótérkép – forrás: National Weather Service

Itt DC-ben egyébként egy kisebb botrány kerekedett a hójelentések körül. Feltűnt ugyanis, hogy a városhoz legközelebbi reptér (Reagan National Airport – vagy csak simán DCA) gyanúsan alacsony számokat jelent, a vihar végére is csak 17.8 incs lett. Némi nyomozás után a Washington Post kiderítette, hogy a méréseket nem az előírások szerint végezték. Ugyanis a hómennyiséget egy “hódeszka” segítségével kell mérni, amit 6 óránként le kell tisztítani, ugyanis a hó hajlamos tömörödni ha túl magas. A reptéri személyzet viszont elvesztette a hódeszkáját a vihar elején (belepte a hó!), és így improvizálni kényszerültek. Az eset után felvetették (egyébként nem először), hogy miért pont a reptéren mérik a város hivatalos időjárási adatait, ami egyébként nem is DC-ben van, hanem Virginiában. Akit érdekelnek a részletek, itt olvasgathat tovább.

A vihar szombat éjfélre elvonult, vasárnap kezdődhetett a romeltakarítás móka. Kisütött a nap, vakított a hó, és mi ugyan csak egy sétára merészkedtünk ki, de volt komoly hógolyó-csata is például, DC-nek van ugyanis saját hógolyó-csata szövetsége, ők hirdették meg a Snow Wars-t. Ja, és Tiantian, az állatkerti panda is nagyon élvezte a havat (videó kattintásra). Szóval mi csak sétáltunk egyet, I már tett fel képeket a facebookra, ide csak néhányat kiegészítésnek:

Én azt gondoltam nagy naivan, hogy a vasárnap elég lesz a nagytakarításhoz, és hétfőn beindul újra az élet. Ehhez képest az NIH (és az összes szövetségi kormányzati hivatal) hivatalosan még kedden is zárva volt. Sőt, szerdán, amikor kinyitott végre, iszonyatos tömeg volt a metrón (ami még ritkábban jár) és az utakon is (sok helyen szűkületet okoznak a hókupacok). Én persze azért már kedden bementem, egyrészt a sejtek már nem bírták tovább nélkülem (haha), másrészt azért három teljes nap itthonülés már nekem is sok volt, pedig én jól bírom az ilyesmit. (I már hétfőn ment dolgozni, szerencséjére/pechére a metró alagúti szakasza már üzemelt, amivel ő eljuthatott munkába). És hogy a normál kerékvágástól még kedden is messze voltunk, azt jól illusztrálja ez a kép a közeli bolt hűtőpolcáról:

wp-1453987393760.jpg

No hát ez volt Hózilla 2016, a történelmi, az évszázad hóvihara. Bár ez utóbbi jelzőben van okunk kételkedni, úgy tűnik ugyanis, hogy egyre gyakoribbá válnak az ilyen hópokalipszisek az USA keleti partján. New York 10 legnagyobb havazása közül 7 az utóbbi 20 évben fordult elő. Az ember értetlenül vakargatja a fejét: de hát nem globális felmelegedés van?! De, de, és Hózillának is besegített, hogy az óceán több fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál, így több nedvességet tudott becsatornázni a hófelhőkbe. Akit érdekel, itt és itt olvashat erről bővebben (angolul). Akit nem érdekel, az csak simán élvezheti ezt a gyönyörű radarvideót a viharról.

northeast_22-23Jan16_shd
A vihar radarvideója – innen loptam
Reklámok

One thought on “Hózilla 2016

  1. Tóth Lászlóné 2016-01-28 / 13:32

    Hát ezt is megértétek legalább, hogy sokféle-képpen, sokféle infóval bővelkedett a télnek ilyetén amerikás volta. (Na, ezt most jól megírtam…) Talán azért értitek. A legjobb az volt az egész hó-buliban, hogy pihentetek egy kicsit és volt egy kis ilyen élményetek is. Hát azok a fránya sejtek bírták legkevésbé… ezt azért ne ródd fel magadnak. Szóval legeslegjobb volt hallani tőletek – rólatok!!!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s