Hüvelyk, mérföld, uncia

Ha van valami, amiben minden külföldi, aki Amerikába jön, megegyezik, az az itteni idióta mértékegységek utálata. Pontosabban majdnem mindenki, kivételt a myanmariak és libériaiak jelentenek. Az USA mellett ez a két ország van még a világon, amelyik nem használja a metrikus rendszert. És persze a britek is megértőek (lehetnének) valamennyire, mert hát ugye nem teljesen ártatlanok az ügyben, és bár hivatalosan náluk már méter van és kiló, de azért a mindennapokban ez még nem 100 %-ig így van. (És állítólag Kanadában sem egyébként.)

keKopSM
forrás:  https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/228l5i/a_comprehensive_map_of_countries_that_use_the/

De mi a baj a “birodalmi” mértékegységekkel? Hát csak annyi, hogy ránézésre nagyon úgy tűnik, mintha gonosz matektanárok lobbizták volna ki a használatukat, hogy legyen mivel a szegény diákokat szívatni. Az ugyanis egy dolog, hogy a metrikus rendszerből a birodalmira (imperial) nem könnyű átváltani valamit. De a birodalmin belüli átváltások sem könnyebbek.

Nézzük például a hosszmértékeket: a legkisebb a hüvelyk (inch) (=2,54 cm), aztán jön a láb (foot), ami 12 hüvelyk (tehát kb. 30,5 cm). 3 láb egy yard (91,44 cm), de ezt valamiért nem használják. (Én arra tippelek, hogy azért, mert túlságosan hasonlít a méterhez, és az úgy túl könnyű lenne.) És végül a mérföld (mile), ami egész pontosan 1760 yard, vagyis 5280 láb (= 63360 hüvelyk). Tök egyszerű és logikus, nem?

Nem sokkal az érkezésünk után már belebotlottunk, hogy igazolványokhoz szokták kérni a testmagasságot és a testsúlyt, természetesen láb/hüvelykben, illetve fontban. Nekem még szerencsém volt, mert az NIH-ben adtak egy kis táblázatot az átszámoláshoz. Nyilván nem volt véletlen a felkészültségük, hiszen az ott dolgozók fele külföldi. I már rosszabbul járt a munkavállalási engedélynél, fejből kellett saccolnia, mert a hivatalnok nem igazán értette a problémáját.

Amikor a GPS azt mondja, hogy negyed mérföld múlva fordulj jobbra, vagy hogy 300 láb múlva tarts balra, azzal nem igazán segít, amíg nem tudod megsaccolni, hogy ezek kábé mekkora távok. De mégsem érdemes metrikusra állítani, mert hát ugye a táblák mind a mérföldet használják, és az ember nem akar mindig fejben szorozgatni 1,6-tal (egész pontosan 1,609344 km egy mérföld).

A terület annyiban egyszerűbb, hogy a négyzetláb és a négyzetméter között kb. 10 a váltószám, szóval a mi kis 650 négyzetlábos lakásunk nagyjából 65 nm-nek felel meg otthon.

A térfogatnál annyiban kicsit jobb a helyzet, hogy mindig 2-es a szorzó. Így viszont elég sok nevet kell megjegyezni. 2 bögre (cup) egy korsó (pint, 473 ml), két korsó egy quart, két quart egy gallon (3.78 l). És ugyanígy lefelé is, a pint 1/16-od része pl. a folyadék uncia (fluid ounce, vagy rövidítve fl oz, =29.57 ml).

units_of_measure

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért megy szembe az USA a világgal (és a józan ésszel?) A kézenfekvő válasz az lenne, hogy hát mert megtehetik. Ez igaz is, de azért azt hozzá kell tenni, hogy többször is nekirugaszkodtak a metrifikálódásnak, azonban érdeklődés hiányában, illetve a tiltakozások hatására ezek mindeddig kudarcba fulladtak. Legutóbb Hawaii államban próbálta meg valaki törvénybe foglaltatni 2014-ben, de ez is elhalt. Egyébként ma már olyan sok pénzbe kerülne egy ilyen folyamat, hogy gyakorlatilag semmi esély rá. Gondoljunk csak bele, az összes útjelző táblát, sebességkorlátot, mérföldkövet (haha) le kéne cserélni. És amúgy nem teljes a kudarc, mert a boltban kapható termékeken mindig rajta vannak a metrikus mérőszámok is zárójelben, ez segített nekünk eddig túlélni.

Ebben a témában a legjobb, ami eddig szembejött velünk, az az autók fogyasztására használt mérőszám, na az igazi matekfeladvány. Nem elég, hogy liter helyett gallon van és kilométer helyett mérföld, de még meg is fordítják, és azt számolják, hogy hány mérföldre viszi el egy gallon benzin az autót. Szóval ha én matektanár lennék, tuti hogy azzal szívatnám a szegény diákokat, hogy ha a zsiguli fogyasztása 13 liter/100 km, az hány mérföld/gallon?

Várjuk a tippeket, a helyes megfejtők között egy 12 unciás csokicsomagot sorsolunk ki! 🙂

Reklámok

2 thoughts on “Hüvelyk, mérföld, uncia

  1. HL 2016-03-15 / 16:35

    Nekem sajnos mostanában ezekkel számolnom is kellett. Kedvencem a lb/ft2h 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s