Annaváros, Mária földjén

Múlt vasárnap újra kiszabadultunk DC-ből egy kicsit, ezúttal Annapolis felé vettük az irányt. Ez a 40 ezres kis városka Maryland állam fővárosa, és kábé egyórányi (szürke, 8-10 sávos) autópályázásnyira fekszik Washingtontól. Amint az remélem a lenti képeken is átjön, Annapolis a festői kisváros tökéletes megtestesítője. A Chesapeake-öböl zegzugos partján álló 18. századi fa- és téglaházak és a sok vitorlás így együtt bennem nagyon skandináv hangulatot keltettek, úgyhogy megvolt a közös hullámhossz (legalább is velem, I nevében nem nyilatkozom). Ráadásul az idő is gyönyörű volt.

A skandináv vonatkozás még annyi, hogy Annapolis a nevét Anna dán hercegnőről kapta 1694-ben, aki később angol királynő lett. És ha már a női neveknél tartunk, Maryland pedig egy korábbi angol királynéról, Henrietta Máriáról lett elnevezve (és nem a bibliai Máriáról, mint korábban hittem, bár az tény, hogy eleinte katolikus angolok menedékeként szolgált).

A cuki kis régi házikókon kívül igazán két nevezetessége van a városnak. Az egyik a State Capitol (állami parlament/kapitólium), ami a legrégebbi, ma is működő törvényhozási épület az USA-ban, és egyébként pár hónapig az USA kormányának a székhelye is volt 1784-ben. Meg kell hagyni, eléggé fotogén.

A másik látnivaló pedig a Naval Academy (Tengerészakadémia) kampusza, ahol a tengerészfiúk és -lányok képzése folyik.

Igazából nem is csináltunk mást, mint hogy odamentünk, sétálgattunk fel-alá egy kicsit, ettünk egy finom rákos szendvicset, aztán beültünk az autóba (amit I hozott el a főnökétől a hétvégére) és hazajöttünk. Ja, és mivel útba esett, beugrottunk még az IKEA-ba is, csak hogy teljes legyen a skandináv érzés.

Jó kis nap volt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s