Őszület

Tegnap volt Halloween, ezért ennek tiszteletére következzen most pár sor és kép az őszről.

Mondják sokan, hogy az ősz milyen szép DC-ben. Én olyan nagy különbséget nem vettem észre szépségben a DC-beli és a budapesti ősz között. Itt sok a fa, de a Duna-parton meg ellátni a budai hegyekre, és ott sokkal nagyobb adagban tudja kapni az ember az őszi színeket. De annyi különbség azért még van, hogy Amerikában sokkal több a pirosan őszülő fa. Ez amúgy nem csak egy empirikus dolog, ez tényleg így van, míg Európában többnyire sárgára színeződik ősszel az erdő, úgy Amerikában a sárga mellett sokkal erősebben előjön a piros szín is.  Erre okos tudósok próbáltak magyarázatot adni, és a különbség okait valahogy a hegyvonulatok irányával, a jégkorszakkal és a kórokozók elterjedésével hozták összefüggésbe. Aki e rejtély megoldásának jobban is utána szeretne olvasni, az kattintson ide.

A Halloween itt tényleg hatalmas esemény. Már október legelején lelkesen kidekorálják a házaikat az emberek, mintha csak karácsonyra készülnének. Csak ilyenkor színes égők és kedves rénszarvasok helyett pókhálók vonják be a sövényeket, sötétben villogó műanyag sírkövek állnak ki a gyepből, és persze mindenhol tökfejek vigyorognak az arra sétálóra. A boltokat ellepik a tökök és mindenféle tökből készült étel, dísz. Tökös lesz az Oreo keksz, tökös lesz a mogyoróvaj, a kávé, a sör, a sajttorta, és amit nem tudnak tökössé tenni, azt legalább átcsomagolják vagy átételszínezik úgy, hogy narancsszínű legyen.

Október 31-én pedig elkövetkezik a nagy nap, és a nép beöltözik a maskaráiba. Itt ezt tényleg komolyan veszik, a fiatalok álarcos partikat csapnak, a szülők pedig mennek a gyerekeikkel “trick or treat”-re, amikor is a beöltözött gyerkőcök bekopognak a kis kosárkájukkal édességért a környék házaiba. Már C, a főnököm családja is nagyon készült a Halloweenra, pénteken egy mini Darth Wader és Darth Wader kisasszony rontottak rám munka közben műanyag fénykardot szegezve rám.

Mi nem vettünk részt ezekben a mókákban, Halloween napján felkerekedtünk, és magyar barátainkkal elautóztunk a hegyekbe, hogy lássunk még egy kicsit az őszi levelekből. Múlt héten tetőztek az őszi színek a hegyekben, úgyhogy a legszebbről lemaradtunk, de a völgyekben még mindig nagyon szépek a fák.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s