Hétköznapi furcsaságok – Odakint

Még hónapokkal ezelőtt arról volt képes beszámoló, hogy mik azok a kis apróságok, amik az ember közvetlen környezetében arról kiabálnak, hogy “nem otthon vagy”! De az ember nem csak a konnektor formáján és a vécéöblítés módjain keresztül tud ráébredni erre, hanem már az utcán sétálva is rengeteg finom jellegzetességbe beleütközik, amik egy országot, egy várost külsőleg is meghatároznak.

Ezeket a külső jellegzetességeket én nagyon szeretem figyelni. Mindig lenyűgöz az, hogy átautózva egy határvonalon egy pillanat alatt nem csak a nyelv változik meg, hanem a tájékoztató táblákon a betűtípus, az úton a felfestés módja, a nyilak formái, a KRESZ táblák mérete, nem is beszélve az építészetről és a környezet egyéb elrendezéseiről. És ezek tudat alatt bele is tudnak vésődni az emberbe. Sokszor volt az, hogy valamilyen újságcikkben Kínáról volt kép, egy átlagos városi útról vagy országútról, és a képaláírást meg se nézve rögtön tudtam, hogy ez Kína, más nem lehet, mert tudat alatt észlelem az összes jellegzetességét, ami Kínát kívülről Kínává tudja tenni.

Úgyhogy akkor jöjjön pár kép, amik a házat elhagyva segítenek abban, hogy mindig azt érezzem, hogy máshol vagyok, nem otthon. (A házak, épületek is nagyon meghatározóak, de ezekről már volt sok kép a városról szóló bejegyzésekben.)

P1100992
Már a járda is más. Itt a járdát a kiöntés után kockákra osztják, mintha egy sütit felszeletelnének. A cikk kedvéért utánanéztem, hogy mi ennek az oka: a tektonikus mozgások és a hőmérsékleti ingadozások következtében keletkező repedéseket előzi meg. És amúgy ez tényleg így van, mert nincsenek a járdán össze-vissza repedések. Csak az egész egy nagy négyzethálós repedés. Egyszer hatalmasat repültem ezek miatt futás közben, hasra taccsolva, kezemen és térdemen a bőrt szépen lenyúzva.
P1100988
A lámpa is más. A kereszteződésnél nem kis zöld és piros emberke mutatja az utat, hanem egy fehér bácsi…
P1100987
… és egy félelmetes vörös kéz.
audible-pedestrian-crossing-signaljpg-dc77597803568b60
Egyes helyeken 4 lépésből álló tájékoztatót is nyújtanak, hogy hogyan kell átkelni.
P1100989
A legtöbb helyen a zebra csak két vékony sáv.
P1110002
Szeretik a rikító színű figyelmeztető táblákat.
P1110003
Sok-sok virág a nagy bérházak oldalában is.

P1110004

P1110005
Ki találja ki, hogy mi ez? Tele van velük a város. Majd kapnak egyszer külön bejegyzést is.
P1110008
Ház méretű autók. Szinte mindenkinek ekkora autója van. Éljen a környezetvédelem és a fenntarthatóság.
P1110012
Széles reklámtáblák, mindegyik államnak (és DC-nek is) más-más képpel, színnel. Jó ezeket nézni, vizslatni, vannak egész mesebeliek is. Ezek is érdemelnek majd egy külön bejegyzést.

P1110009

imag2148_16471435524_o
A buszon végigmegy az ablak mentén egy sárga zsinór, ezt kell megrántani, és már jelzett is az ember, hogy le akar szállni. Nagyon praktikus, mert nem kell felállni, és eldülöngélni a busz végében levő gombhoz, hanem csak ülő helyzetben kényelmesen rántani egyet egy zsinóron.
P1110013
A templomok előtt mindenhol ilyesmi tábla van kitéve aktuális hirdetnivalókkal, üzenetekkel.
P1110015
A parkolóóra.
P1110016
Tűzcsap. Kalapos manó.
P1110017
A kukák. Nagyok, szélesek, felülről nyitottak. Nem lehet mellédobni, és sokkal szebben is néznek ki, mint az otthoni rikító narancs, koszos műanyag kukáink.
P1110019
A metró jele, mögötte pedig a tipikus alakú belvárosi “szép utcai lámpák”. Szerintem valami csicsás európai dolgot akartak, de ennyire futotta nekik. Az egész ország ilyenekkel van tele. 
P1110025
Az autósoknak a lámpákat a kereszteződések után helyezik el, ami tök jó ötlet, mert sokkal jobban látható, a piros előtt állónak nem kell a nyakát kitakarva néznie, hogy épp mikor vált zöldre.
P1110027
Ebben az országban nincsenek újságárusok. A magazinokat a szupermarketben lehet megvenni, a napilapokat és ingyenes mindenfélét pedig az út menti kis műanyag ufókból.
P1110021
Az utcanevek nem a házak falán vannak, hanem a sarki lámpaoszlopon. Az autósoknak sokkal könnyebben észrevehető, de a gyalogosoknak is ideális, mert egyszerre két irányban látni az utcanevet és még az adott blokk házszáma is rajta van.

A várost elhagyva is más a vidék képe. Az autópályák nyomasztó világa is érdemel majd egy bejegyzést, de addig inkább ó jöjjön két szép dolog. Ezeket a képeket a netről loptam.

countryside-fence
A fehér kerítés az országút mentén. Szeretem ezeket.
American Country
A tipikus amerikai farm. Tényleg így néznek ki az út mentén.
Reklámok

3 thoughts on “Hétköznapi furcsaságok – Odakint

 1. Ákos 2015-07-02 / 04:25

  – a járda lapok előregyártottaknak tűnnek, azaz nem ott öntik ki és szeletelik fel, hanem darabokban hozzák.
  – zebra: egyes helyeken még ennyi sincs, csak más burkolat jelzi a zebrát és mindenki tiszteletben tartja
  – piros lámpa a kereszteződés túloldalán: áthívó jelzőnek hívják. ha a kereszteződés innenső oldalán van, az az átengedő jelző.
  – utcanévtáblák: azért is jó, hogy szabadon álló, kétoldalas tábla, mert így egyszerre ketten is meg tudják nézni az utca nevét!

  Kedvelik 1 személy

  • T 2015-07-02 / 08:09

   Mi is azt hittük, hogy a járdalapok külön vannak, egészen addig, amíg a saját szemünkkel nem láttuk a szeletelést…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s