DC-n túl

Elvileg most a munkáról szóló posztsorozat következő része jönne, de ma a könnyebbik végét fogom meg a blogírásnak, és inkább egy képes bejegyzést kanyarintok, a statisztikáink szerint úgy is a képeket szeretitek legjobban nézegetni 🙂 A tematika pedig: hol jártunk eddig DC-n kívül. Az ittlétünk most már majdnem 3 hónapja alatt az USA 50 tagállamából 4-be jutottunk el: Virginia, Maryland, Nyugat-Virginia és Delaware (ugyebár magában már mindenki bólintott egyet, hogy igen-igen, DC-t nem számoljuk ide, mert az nem állam, hanem szövetségi kerület). Egy USA-térképen ki is színeztem ezt a négy államot, reméljük, a térkép a jövőben gyors ütemben fog tovább színesedni.

DEMDVAWVxlg
Virginia (VA) lila, Maryland (MD) zöld, Nyugat-Virginia (WV) sárga, az az icike-picike piros pedig Delaware (DE)

Mivel DC nem túl nagy, ráadásul mi egészen a szélén lakunk, így hát nem túlságosan nehéz elhagyni, nekünk elég pár utcát sétálni, és máris Marylandben találjuk magunkat, és a melóhely is itt van. De Virginia sincs nagyon messze, elég csak metrózni hozzá egy kicsit. Talán még emlékeztek rá, az első, ideiglenes szállásunk Virginiában volt.

De mit számít, hogy melyik állam? – kérdezheti joggal bárki. Többet, mint azt elsőre gondolnánk. Csak néhány olyan példa, amivel már mi is találkoztunk:

  • az adókulcsok eltérőek (az áfa is – ami egyébként soha nincs benne a kiírt árakban -, de a személyi jövedelemadó helyi része, az ún. “state tax” is egészen különböző lehet)
  • DC-ben tilos a járdán biciklizni, Marylandben nem
  • az alkohol árusítására és fogyasztására vonatkozó szabályok (West Virginiában felküldtek minket a söröző felső, zárt teraszára, mert a földszinti verandán tilos volt alkoholos italt fogyasztani)
  • minden állam különböző jogosítványt ad ki, és a megszerzés feltételei is sokszor különböznek

MD és VA (az államokat kétbetűs kóddal szokás rövidíteni) tehát nem meglepő, hogy kiszíneződött, már csak WV és DE szorul némi magyarázatra. Nyugat-Virginiába (WV) túrázni mentünk még május elején. Pontosabban a túra nagy része nem is ott volt, csak a kezdő- és végpontja volt Harpers Ferry-ben (lásd lent), illetve a kilátás a hegytetőről, de a gyaloglás neheze Marylandre esett.

A Shenandoah és a Potomac folyók találkozása és a környező dombok-hegyek engem a Dunakanyarra emlékeztettek, de lehet, hogy csak a honvágy dolgozott bennem. Mindenesetre nagyon szép volt.

Delaware-be pedig múlt hétvégén ruccantunk ki, hogy 3 órányi autózás után 3 órát üldögéljünk az óceánparton (itt) a hideg szélben, majd újabb 3 órát kocsikázzunk visszafelé. Hogy megérte-e? Naná. Főleg hogy újdonsült magyar barátokkal kocsikáztunk, és még pár másik magyarral együtt üldögéltünk.

És hogy melyik államba jutunk el legközelebb? Lehet tippelni.

Reklámok

2 thoughts on “DC-n túl

  1. Tóth Lászlóné 2015-06-04 / 04:57

    Talán a szögletes Pennsylvania következik Északra. Mintha TD már járt volna arrafelé Philadelphiában. De lehet, hogy másfelé veszitek az utatokat? Mindenesetre bárhová visz is a lábatok, a járművek, bármi más, JÓ IDŐTÖLTÉST!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s