A hely, ahol élünk IV. – Hát itt lakunk mi

És parararamm, lassan, de biztosan eljutottam odáig, hogy arról is írjak, hogy mi milyen környéken is lakunk. Amikor a városba költöztünk, akkor nagyon tartottam attól, hogy két hét alatt kell lakást találnunk, és hogy ha belevágunk is valamibe, akkor később megbánjuk. Vagy a lakás, vagy az épület, vagy a környék lesz rossz, és menekülnénk onnan, de már aláírtunk 1 évre.

Hála Istennek nem ez történt. Két hónapja lakunk itt, és nagyon szeretjük a környéket, az egyszerű, 40-es években épült gigaházat, az afroamerikai portásnéniket, a végtelen folyosót, aminek a végén lakunk és rajta a ronda szőnyegmintát (oké, ez utóbbi kettőt nem szeretjük).

Nagy szerencsénk volt, hogy DC egyik nagyon jó környékén találtunk lakást helyi szinten elfogadható áron, a város északnyugati csücskében, pár perc sétára Maryland határától. Egy nagy sugárúton lakunk, ami egyenesen a Fehér Háztól indul ki és halad végig a városon, nagyobb részét pedig hatalmas (több száz lakásos) apartmanépületek szegélyezik. Ez azt jelenti, hogy itt van élet. Mondjuk DC-ben többnyire látni embereket az utcákon, de kicsivel kijjebb már vannak teljesen elhagyatott környékek mesebeli házakkal, új apartmankomplexumokkal és csillogó irodaházakkal, csak hát mindenki a gigantikus kocsijában, az utcán senki.

dc_neighborhoods_chevy chase

Itt viszont van élet a járdán, látni öreg néniket, fiatalokat, családokat, és egymás mellé épült magas házakat, árnyas fákat. Megtaláltuk DC egyik olyan útját, amiből piciny európai hangulat árad. Szeretek ide hazajönni. Néha elhív a kötelesség Virginia autópályákkal szétszabdalt, benzinkutakkal, gyorséttermekkel és persze hatalmas parkolókkal díszített nyomasztó műanyag kertvárosaiba, és ezek után mindig annyira jó visszatérni a sugárutunkra az árnyas fáival, az emberekkel, a kis békés polgári életével. És 12 perc kényelmes sétára metrót is talál az ember!

Túl széles az út, túl nagyok az épületek, ezért nehéz visszaadni az út hangulatát képekben.

Ezen kívül két nagyon jó dolog van. Az egyik a Faluközpont! A múltkori bejegyzésemben írtam a faluközpontok műfajáról, de az itteni nem csak egy három étteremből és egy patikából álló átlagos faluközpont, az itteni bizony a Faluközpont! Két sarokkal arrébb kezdődően egy kétszáz méteres szakaszon mindkét oldalon csupa faluközpont-építészeti stílusban épült házikó. Mivel gazdag a környék, ezért sok az étterem, de ezekre rá sem hederítünk, még nem tartunk azon a szinten. Épp a minap adott valaki 2000 dollár borravalót az egyikben. Ellenben van itt rendes bolt, igazi zöldséges (ahol árulnak normális kenyeret), posta, patika, szeszbolt, sok-sok bank, könyvtár, játékbolt, manikűrös, fodrász, közösségi ház, benzinkút, templom. Ebben a 300 milliós országban nagyon kevesek mondhatják el, hogy ilyen hely közelében laknak, én nem is nagyon láttam hasonlót máshol az itt eltöltött két hónap alatt. A városközpontban például egyáltalán nincs ennyi minden egy helyen.

A másik dolog, amit még nagyon szeretek, az a sok zöld. Amint lefordul az ember a sugárútról, rögtön kertvárosi környezetbe kerül. Ezek kicsit régebben épült házak, ezért nem tűnnek annyira műanyagnak. Sok a fa, sok a mókus, ha kinézek az ablakon hatalmas zöld lombkoronákat látok el a végtelenbe (titkon mindig ilyenről álmodoztam, a Futó utcába viszont csak egy nagy tűzfal jutott), és negyed óra futásra fekszik a város fő parkja, ami igazából egy kisebb erdő sok-sok ösvénnyel, patakkal és őzekkel.

Nagyon hiányzik minden otthonról, az emberek mellett a kis lakásunk, a pesti utcák, Buda hegyei, minden, de erre a pár évre a lehető legjobb helyről gondoskodtak nekünk odaföntről.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s