467

Már hallottunk róla otthon is, de most a héten közelről is volt szerencsénk megismerkedni vele. Nem volt egy kellemes találkozás, de reméljük, lesz még jobb is. (Spoiler: egy kicsit már lett is.)

Nem kell megijedni, nem Sarah Palinről lesz szó, még csak nem is a Fahrenheit-féle hőskáláról (bár az is elég értelmetlen és fájdalmas), hanem a mágikus “credit score”-ról. Kábé hitelképességi pontszámnak lehet fordítani, és (a Fahrenheit-skála mellett) ez is elég jó példája az itteni, tőlünk idegen gondolkodásmódnak.

Credit score-ja mindenkinek van, még azoknak is, akiknek nincs credit history-ja (hiteltörténete), csak hát nekik nagyon alacsony. Nincs is ezzel semmi gond addig, amíg az ember nem próbál meg olyan úri huncutságokat elkövetni, mint mondjuk lakásbérlés vagy mobiltelefon-előfizetés. Az viszont (számunkra legalábbis) nagyon meglepő volt, hogy mennyire számít ez a pontszám, ha mégis ilyenekkel próbálkozunk. Az amerikaiak már főiskolás-egyetemista koruktól aktívan építik a saját hiteltörténetüket, ami nélkül a mindennapokban itt szinte lehetetlen létezni.

uscreditscores

A fenti képen az egyes amerikai államok lakóinak átlagos kreditszkórja látható, a skála 1-999-ig terjed egyébként. A kisbetűs részből az is kiderül, hogy a legalacsonyabb, texasi átlag (651) már felülről súrolja a hitelképtelenséget (ez otthon kb. a BAR-listára kerülést jelentené). Nos, én a héten kaptam egy levelet egy banktól, amelyben arról tájékoztattak, hogy az általam igényelt hitelkártyát nem áll módjukban megítélni nekem, és bár nagyon óvatosak voltak és nem direkt a pontszámomra hivatkoztak, de azért az is el volt rejtve a levélben: 467.

Hát nem ugráltunk örömünkben. Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy oldalra kerülök a Fidesszel bármiben is, de az a helyzet, hogy ezt a pontszámot hitelminősítő ügynökségek számolják ki neked (vagyis inkább rólad), és a levelet olvasva legalább annyira utáltam őket, mint a Fidesz annak idején a Fitchet vagy a Moody’s-t. Csak ezeket Experiannek hívják, meg SageStreamnek.

A lakásbérlési huzavonák után már sejtettük, hogy a kezdő “bevándorlók” nem nulláról indulnak (és itt ezt nem pozitívan kell érteni), de nem gondoltuk, hogy a hiteltörténet hiánya ennyire lehúz minket. A pontszámodat ugyanis azzal tudod leginkább növelni, ha rendesen fizeted vissza a hiteleidet, legyen az lakás-, autóhitel vagy hitelkártyaköltés. És ebből az a furcsaság következik, hogy ha van egy hitelkártyád, azzal vásárolsz minél többet (de azért nem túl sokat!), majd szépen visszafizeted a folyószámládról még időben, akkor jobban jársz, mint ha csak simán egy rendes bankkártyával fizetnél mindent, közvetlenül a folyószámládról. Számomra az az igazán döbbenetes, hogy ez többet számít, mint az, hogy a következő két évben mennyit fogok keresni, pedig arról van papírom. A hiteltörténet hiánya tehát rosszabb, mint ha eladósodott lennél, és így az olyan újonnan érkezetteknek, mint mi, a 22-es csapdájából kell kitörniük.

Szóval most az a feladatunk, hogy hiteltörténet nélkül szerezzünk egy hitelkártyát, ügyesen egyensúlyozva költsünk vele és figyeljünk, hogy soha ne késsünk a visszafizetéssel. És ha minden jól megy, akkor egy év múlva talán már lehet előfizetéses telefonunk is anélkül, hogy egy iPhone árát letennénk kaucióként. De a jó hír az, hogy az említett kudarcon felülemelkedve elmentem egy másik bankba, ahol nagyobb sikerrel jártam és pár nap múlva elvileg egy hitelkártya boldog tulajdonosa leszek.

Reklámok

2 thoughts on “467

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s