Tavassz!

Végre valahára itt is kitört a tavasz. Eléggé megkésett, itt hetekkel korábban szokott jönni, de idén hosszú volt a tél a kontinensen. Úgyhogy következzék lejjebb pár giccses kép virágzó fákról, tökéletes utcácskákról, játszadozó gyermekekről, büszke emlékművekről.

Egyszer egy bölcs könyvben azt olvastam, hogy az amerikai egy felszínes társadalom. És ez nem csak arra vonatkozik, hogy az emberi kapcsolatokban, párbeszédekben nehéz a felszín alá, mélyebb szintre jutni, hanem főként arra, hogy nagyon ügyelnek arra, hogy a felszín, a külcsín tökéletesen nézzen ki. Ez talán valami protestáns örökség lehet. Mindenhol tökéletesre nyírt fű, szépen nyesett fa, törzse körül szép körben elrendezett fenyőkéreg, földből kibukkanó nárciszok, tulipánok rendezett harmóniában. Aztán nem kell rosszul éreznie magát a kedves olvasónak, hogy nem tud otthon ilyen kertet varázsolni, a tökéletesség ezen felszíni látszatát nagyrészt a latin vendégmunkások-bevándorlók tartják fenn: sokszor látom napközben, ahogy ültetgetik a virágokat, kapirgálják a kertet, nyírják a füvet a házak kertjeiben. A tulajdonosok és a sétálók pedig élvezik az eredményt. Mert azért bármilyen mű és fals is tud ez lenni, azért a látvány szép, és otthon is lehetne ebből mit tanulni.
1912-ben Tokió polgármestere a két nép közötti barátság jegyében 1800 cseresznyefát ajándékozott a városnak, amiket a Nagy Büszke Emlékművek Sétányára ültettek el. Ezt ünneplik 1935 óta a cseresznyevirágzás idején. (Az igazsághoz tartozik az, hogy már ez előtt is kaptak több ezer cseresznyefát Japántól, mert valamiért mindig is cseresznyefákkal akarták díszíteni a Nagy Büszke Emlékművek Sétányának környékét, de mégis az 1912-es adományra emlékeznek máig.) Valahogy vicces az, hogy Washington legnagyobb fesztiválja Japánhoz és a japán kultúrához köthető. Az emberek már hetek óta izgatottan várják, hogy mikor fognak nyílni a fák, és a jeles időszak hétvégéjén hatalmas népünnepélyt tartanak, felvonulással, zenészekkel, japán dobosokkal, tűzijátékkal. Amikor Kínában éltem, akkor is nagyon nagy esemény volt a cseresznyevirágzás. A fesztiválról amúgy nem tudok írni, mert féltünk a tömegtől, ezért kihagytuk a majálist. Viszont a következő hétfőn elosontam én is megnézni a virágokat kedves magyar barátaink társaságában. Bármennyire is nem kedvelem a Nagy Büszke Emlékművek Sétányát (erről majd hamarosan fogok írni), azért a cseresznyefák még az én kérges szívemet is feltörték. Tetszett, na.
Létezik Wisteria Lane Stars Hollowban. T főnökének tippje alapján elsétáltunk egy közeli környékre, ahol minden utcát kötelezően cseresznyefákkal ültettek be. Az év 360 napján amúgy a hatalmas autóiban és rendezett házikóiban ülő nép pedig előbújt a barlangjából, és lelkesen kószált, piknikezett a járda nélküli utcácskákban. Ázsiaiak messzi vidékekről érkeztek autóval, hogy a szívüknek oly kedves eseményt megcsodálhassák. A képek magukért beszélnek, nekünk is leesett az állunk.
Reklámok

One thought on “Tavassz!

  1. Biker Girl 2015-04-14 / 01:26

    Likevadasz!

    Legkozelebb is ilyen jo tippet adjak? 🙂
    Nagyon Örülök, hogy végülis tetszett, meg Neked is, I 😉

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s