A madár

Olyan ember vagyok, akinek ha valami furcsaság felkelti az érdeklődését, addig nem nyugszik, amíg ki nem nyomoz róla dolgokat. Ennek persze mindig a barátok isszák meg a levét, mert borozgatások közben rendre előkerül a wikipédia, hogy kiokosítsam magam és pajtásaim a méhek párzási szokásairól, a brazil borokról, hogy Portugália vagy Magyarország autópályáinak hossza a nagyobb és egyéb érdekes témákról.

Na, most a kedves olvasók ennek az áldozatai, mert legújabb felfedezettem a rozsdáshintahangú madár, ami hála Istennek otthon nem található meg. Azt láttuk, hogy fák tetején üldögélnek, de közelről nem tudtuk megfigyelni, nem másztunk fel a fákra csak miattuk. Viszont láttunk sok amerikai vörösbegyet, ezért eleinte erre a madárkára gyanakodtunk. Meg is hallgattuk ezért az énekét a neten, de az csak kellemes kis füttyögetős csicsergőzés volt a rozsdáshintahangú madárhoz képest.

Ezért aztán egy kertvárosi sétám után, amikor végig üldöztek a rozsdáshintahangú madarak gyönyörű dalukkal, fogtam magam, és elkezdtem végighallgatni Amerika madárhangjainak nagy gyűjteményét, hogy kiderítsem, ki is a főbűnös. És a kétszázadik madárhang után végül rátaláltam! Ez a madár nem más, mint a common grackle névre hallgató quiscalus quiscula. Utánanéztem, Európában tényleg nem létezik, úgyhogy magyar neve sincs, bár valami szótár csóka néven emlegette. Viszont annak a latin neve teljesen más. Úgyhogy ezennel hivatalosan is elkeresztelem rozsdáshintahangú madárnak. És még csak nem is valami szép:

common_grackle_3

De a lényeg természetesen a hangja, íme, itt 15 másodpercig élvezhetitek:

Ajánlom, hogy valami programmal végtelenítsétek, és jógaórán, munka közben, alvás előtt ezt hallgassátok. Megnyugtat, és úgy érzitek majd magatokat, mint egy amerikai kertvárosban a keleti parton.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s